‘No knead’ broodjes

noknead3

Soms heb je van die recepten die je gewoon direct toevoegt aan je ‘all time favourites’. Voor mij is dat zeker het geval bij deze makkelijke ‘no knead’ (dus zonder kneden!) broodjes.  Er gaat nou eenmaal niets boven de geur van versgebakken brood in huis. Dit recept duurt minimaal 13 uur……MAAR van die 13 uur hoef je maar een kwartiertje daadwerkelijk iets te doen!

noknead2
Het recept en de werkwijze zijn namelijk zeer eenvoudig. Het enige dat belangrijk is, is dus geduld hebben en op tijd beginnen. Je moet de avond voordat je de broodjes wilt gaan bakken, de ingrediënten alvast mengen. Het brood zal zichzelf, onder invloed van de gist, voldoende vocht en tijd tijdens deze uren zelf ‘kneden’ (gluten vormen).  Je hebt er dus geen mixer en geen sterke armspieren voor nodig, dit in tegenstelling tot veel andere broodrecepten. Sterker nog, je hoeft de broodjes amper te vormen!  Dit recept resulteert in een soort ciabatta-achtige broodjes. Als je daar van houdt dan gaat dit zeker één van je favorieten worden! Enjoy!

noknead4

Je hebt nodig voor 8 broodjes:

3g verse of 1 gram droge gist
300g water
200g broodbloem (klik hier voor meer uitleg, vervang deze bloem niet zomaar door reguliere bloem)
120g reguliere (supermarkt) tarwebloem
72g volkoren meel
1 1/2 theelepel zout
Eventueel zaden en/of pitten naar smaak

1. Doe het water in een grote kom en doe de gist erbij. Voeg vervolgens alle bloem en het zout toe en roer alles door elkaar met een pollepel of desnoods met je handen. Grof mengen is voldoende. Je kan wellicht denken dat het aan de droge kant is, maar voeg geen extra water toe. Zoals het originele recept ook aangeeft, ‘it’s a mess, but it’s ok!’

2. Dek de kom af met een groot bord en laat het deeg de hele nacht rusten op kamertemperatuur.

3. De volgende ochtend zit het deeg vol met bubbels en is het verdubbeld in volume.

4. Kiep het deeg om op een flink met bloem bestoven werkvlak.

5. Kneed het deeg nog een beetje door de hoeken uit te rekken en ze over het deeg heen te vouwen. Draai daarna het ‘pakketje’ om.

noknead11

6. Dek het deeg af, bijvoorbeeld met de kom die je ook hebt gebruikt om het deeg in de maken, om een vacuüm te creëren en laat het 45 minuten rusten.

7. Verwijder de kom, je zult zien dat het deeg wat is uitgezakt. Dat is precies de bedoeling.

8. Verdeel het deeg in acht stukken, bijv. met behulp van een deegschraper of een scherp koksmes.

noknead12

9. Bekleed je bakplaat met bakpapier en leg de deegstukken erop.

10. Nu kun je, indien je dit wenst, de broodjes bestrooien met zaden/pitjes naar keuze. Ik heb gekozen voor Nigella-zaad en pompoenpitten. Je kunt de broodjes het beste even besproeien met water, zodat de strooisels beter blijven plakken.

nokenad5

10. Bak de broodjes bruin in 15 minuten op 250 graden. Verlaag de temperatuur dan naar  210 graden en bak de broodjes in nog 5 minuten gaar.

noknead8

Klaar!  Het enige wat deze broodjes nu nog nodig hebben (en eerlijk gezegd is dát nog niet eens persé nodig) is een beetje boter. Wel roomboter natuurlijk!

Perfect voor een zondags ontbijt, maar ook erg lekker bij een soepje!

noknead10

Bron: Bread and Companatico 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *