Naanbrood met za’atar

Zelfgebakken naanbrood, super makkelijk en erg lekker bij soep of een pittig (Indiaas) gerecht!

naanbrood

Naanbrood is een populair platbrood dat met name wordt gegeten in Aziatische landen. De vorm, dikte en ingrediënten kunnen variëren van gebied tot gebied. Ik heb zelf  deze snelle versie van Uit Pauline’s Keuken gebruikt. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een kruidenolie met daarin het kruidenmengsel Za’atar. Dit is een populair kruidenmengsel uit het Midden-oosten die in haast net zoveel variaties bestaat als de recepten voor naanbrood.  Traditioneel  bestaat het uit wilde organo (za’atar), gemengd met sesamzaad en sumak. Ik gebruikte de versie van Jonnie Boer, welke geen sesamzaad bevat maar wel tijm, marjoraan en basilicum.

naanbroodzaatar

Voor 8 stuks heb je nodig:
400 gr zelfrijzend bakmeel
300 gr volle yoghurt
7 gr zout

Voor de kruidenolie:
100 ml olijfolie
1 teentje knoflook
2 tl za’atar
Peper en zout

Zo maak je het
Kneed een soepel deeg van het meel, de yoghurt en het zout. Maak je geen zorgen, het deeg blijft ietsje plakkerig. Het deeg hoeft niet te rijzen dus je kunt direct van start gaan. Verdeel het deeg in 8 (ongeveer) gelijke stukken.

Rol ieder stuk uit op bakpapier, een siliconen bakmat of licht ingevet keukenblad en rol zo plat mogelijk uit. Laat in de tussentijd een grillpan goed heet worden. Hoe heter hoe beter!

Maak een kruidenolie door de olijfolie te mengen met een geperst teentje knoflook en de za’atar. Breng het extra op smaak met wat peper en zout. Als je, net als ik, geen grote fan bent van een sterke olijvensmaak dan kun je de olijfolie ook voor de helft vervangen door een neutrale olie, zoals zonnebloemolie.

kruidenolie

Leg een lapje deeg in de hete grillpan en bestrijk het platbrood met de kruidenolie. Gebruik hiervoor een bakwast. Bak het naanbrood in ongeveer 2 tot 3 minuten per kant goudbruin en draai het dan om. Bestrijk ook de andere kant met de kruidenolie.

Nadat je andere zijde ook een minuut of 2 gegrild hebt, is je naanbrood klaar!

naanbrood2

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *